Nutriční hodnoty potravy a správné podávání doplňků pro ještěry jako jsou agamy vousaté.

Nutriční hodnoty potravy a správné podávání doplňků pro ještěry jako jsou agamy vousaté.

Pro zdravý vývoj a růst světlomilných živočichů je správné stravování nezbytné. Nabídka doplňků a potravy je v dnešní době dost široká a výběr rozmanitý, ale ne vždy jsou, tyto doplňky kvalitní, čímž dochází k tomu, že se našim mazlíčkům nedostává to, co skutečně potřebují. Chcete-li svému miláčkovi dopřát kvalitní osvětlení a tedy i životní úroveň, jste u nás správně!

Následující informace byly shromážděny s pomocí USDA Nutrient Database.

Ca:P představuje poměr kalcia k fosforu.
Pro vytvoření vyvážené stravy musíme dbát na správný poměr Ca:P, jelikož vysoké hladiny fosforu mohou blokovat konverzi vápníku.
Většina krmného hmyzu má hodně fosforu a nejlepším způsobem, jak redukovat vysokou hladinu fosforu, je podávat agamě rostliny s vysokým poměrem Ca:P. Pokud v jídelníčku dominuje potrava, s vyšším obsahem fosforu nežli vápníku, mohlo by později u zvířete dojít ke zdravotním problémům. Abychom předešli těmto problémům je vhodné přidávat do stravy vápník. Přidávat bychom měli i multivitaminy, s nízkým obsahem vitaminu A. Poměr vitaminu A k  vitaminu D a vitaminu E by měl být 100:10:1. Jedním z nejznámějších multivitaminu je "reptile multi-vitamin" , který má poměr vitamínu A ku D více než 600:1 namísto doporučovaných 100:10! Proto buďte při výběru vitamínů pro svého dráčka opatrní! Velmi kvalitní vitamíny jsou
Reptivite od značky Zoomed!

 

Doporučené dávkování multivitaminu a kalcia pro agamu dle věku nebo zdravotního stavu.

Věk nebo zdravotní stav agamy

Multivitamin

Kalcium

Méně než-li rok

4 - 5 x

7 x

1 - 2 roky starý

3 - 4 x

5 - 6 x

Nad 2 roky stáří

2 - 3 x

4 - 5 x

Před množením nebo gravidní

2 - 3 x

5 - 6 x

Nemocný nebo vyhublý a méně než-li 1 rok starý

3 - 4 x

5 - 6 x

 

Mnoho náhražek vápníku a multivitamínů obsahuje vitamin D3. Vitamín D3 (cholekalciferol) je základem pro metabolizmus agamy vousaté a tvoří se v její pokožce za pomoci vápníku a dostatku UVB záření. Rostliny obsahují jiný typ vitamínu D, tzv. D2 (ergokalciferol). Vitamín D2 není ani zdaleka tak účinný (v podstatě je bezcenný), proto je zapotřebí D3.

Výzkumy ukazují, že agamy vousaté nemohou využívat nebo nevyužijí Vitamín D3, který sežerou (jako podávaný vitamínový doplněk), využijí pouze ten, který si vyrobí interakcí pokožky s UVB-zářením. Tudíž není nákup doplňků s obsahem D3 pro metabolizmus Agam Vousatých nezbytný. Produkty jako je Solar Drops a Moon Drops jsou pro agamy zbytečné a pouze matou lidi, kteří si myslí, že takto nahradí nedostatek slunce nebo jiný styk s UVB, a ubližují tak ještěrům, kteří nakonec trpí metabolickou kostní poruchou z neodpovídajícího množství metabolizovaného vápníku. Navštivte náš eshop pokud chcete podávat kvalitní multivitamíny s vápníkem a kvalitní UVB, namísto D3.


Kyselina šťavelová je právě tak nebezpečná jako fosfor, protože váže vápník. Jinými slovy odstraňuje vápník z jiných potravin, kde by jinak byl. Věnujte pozornost sloupci níže s varováním před vysokými oxaláty.


Goitrogeny jsou krmiva, která potlačují funkci štítné žlázy. Goitrogeny mohou vyvolávat hypothyroidismus a depresi thyroidální funkce. Goitrogeny narušují thyroidální příjem jódu. Omezení jódu může způsobit zvětšení štítné žlázy ve snaze filtrovat více krve a získat více jódu. Věnujte pozornost sloupci níže s varováním před obsahem goitrogeny.


Pokud se zelenina zmrazí, zvláště listová, ničí se thiamin (vitamín B1). Pokud jsou agamy krmeny touto zeleninou delší dobu a nepřidává se thiamin do výživy jinak, objeví se deficit, hypothiaminóza. Ta způsobuje třes a záškuby, které připomínají MBD.


Nyní poznámka k vitamínu C ...Vitamín C je ve vodě rozpustný, stejně jako vitamíny B. To tedy znamená, že jsou vitamíny absorbovány vodou a přebytek je vylučován stolicí. Jinými slovy, nemůžete se předávkovat těmito vitamíny, jak se to může stát u vitamínu A a D3. Poměr, ve kterém  agamy využijí vitamín C není dosud znám. Jelikož je vitamín C relativně nezávadný (způsobuje průjmy při velmi vysokých dávkách, jako 5000 g nebo více na den u člověka), doplňování vitamínem C ve středních dávkách (asi 1 mg/kcal) může Agamce pomoci zvládat stres a nemoci.


Mějte prosím na paměti: Ne všechna zde níže vyjmenovaná strava je doporučena ke krmení Vašeho mazlíčka.

Seznam bezpečných rostlin naleznte ZDE!

Všimněte si prosím barev ve schématu níže, pomohou vám rozlišit, čím je dobré krmit denně, čím by se dalo krmit příležitostně, vzácně, co je diskutabilní a čím nekrmit nikdy. =)

Zelená

Denní krmivo, základní součást

Černá

Příležitostné krmení

Modrá

Krmte vzácně

Oranžová

Diskutabilní

Červená

Nikdy

 

POLOŽKA KRMIVA

Ca:P

Protein

Tuk

Vláknina

Cukr

Voda

Poznámky

Vojtěška (rostlina, ne výhonky)

 

 

 

 

 

 

Výborný základ

Vojtěška výhonky

1:2.2

4%

.7%

2%

.2%

93%

Dobrý zdroj vitamínu A & K

Jablko (oloupané)

1:1.8

.2%

.3%

1.9%

11.5%

85%

 

Meruňka (čerstvá)

1:1.4

1.4%

.4%

2.4%

9.3%

86%

Vysoký vit.A (26 IU/g)

Artičok vnitřek (syrový)

1:2

3.2%

.2%

5.4%

1.0%

85%

Dobrý zdroj vitamínů C & K.

Arugula (raw)

3:1

2.6%

.7%

1.6%

 

92%

Vysoký vit. A (24 IU/g), ostrá chuť

Chřest (syrový)

1:2.7

2.3%

.2%

2.1%

2%

92%

 

Avokádo

1:4

2.1%

17.3%

4.9%

1%

73%

Neznámá toxicita – smrtelné pro ptáky

Banán

1:3.3

1.0%

.5%

2.4%

18.4%

74%

Vysoký forfor

Bazalka (čerstvá)

2.2:1

2.5%

.6%

3.9%

 

90%

Vysoký vit. A (39 IU/g)

Boby, Garbanzo (konzerva)

1:2.8

5.0%

1.1%

4.4%

3.8%

70%

Nízké oxaláty (24 ppm)

Boby zelené (konzerva)

1.4:1

1.2%

.1%

1.9%

 

93%

Střední obsah oxalátů (312 ppm)

Boby zelené (syrové)

1:1

1.8%

.1%

3.4%

 

90%

Střední obsah oxalátů (312 ppm)

Boby Kidney (konzerva)

1:3.9

5.2%

.3%

3.5%

 

78%

Střední obsah oxalátů (312 ppm)

Boby, Lima (konzerva)

1:3.5

4.9%

.2%

4.8%

8.5%

77%

 

Boby, Pinto (konzerva)

1:2.1

4.9%

.8%

4.6%

 

78%

 

Boby sojové (konzerva)

1:2.4

16.6%

9.0%

6.0%

 

63%

Střední obsah oxálatů (770 ppm), goitrogeny

Hovězí maso (sekané, nízkotučné)

1:15.5

26.1%

11.7%

0%

 

61%

Vysoký fosfor a proteiny

Řepa (čerstvá)

3:1

1.8%

.1%

3.7%

 

92%

Vysoké oxaláty, vysoký vit. A (61 IU/g)

Řepa (konzerva)

1:1

.9%

.1%

1.7%

6%

91%

Vysoké oxaláty (15,000 ppm)

Sladká paprika (zelená)

1:2

.9%

.2%

1.8%

 

92%

Střední obsah oxalátů (1171 ppm)

Sladká paprika (červená)

1:2

.9%

.2%

2.0%

 

92%

Vysoký vit. C (19%), vysoký vit. A (57 IU/g), střední obsah oxalátů (1171 ppm)

POLOŽKA KRMIVA

Ca:P

Protein

Tuk

Vláknina

Cukr

Voda

Poznámky

Sladká paprika (žlutá)

1:2.2

1.0%

.2%

.9%

 

92%

 

Ostružiny (čerstvé)

1.5:1

.7%

.4%

5.3%

7.9%

86%

Střední obsah oxalátů, vit. C (2%), vysoká vláknina

Borůvky (čerstvé)

1:1.6

.7%

.4%

2.7%

7.3%

85%

Střední obsah oxalátů

Čínské zelí

2.8:1

1.5%

.2%

1.0%

1%

95%

Vysoký vit. C, vysoký vit. A (30 IU/g), goitrogeny

Borage (raw)

1.75:1

1.8%

0.7%

0%

.9%

93%

Vysoký draslík.

Otruby, pšeničné (substrát)

1:73

15.6%

4.3%

42.8%

 

10%

Vysoký fosfor a vláknina

Chléb, bílý

1:1

8.2%

3.6%

2.3%

 

37%

Výborné pro schování léků

Chléb, celozrnný

1:3.2

9.7%

4.2%

6.9%

 

38%

Výborná léčba a pro schování léků

Brokolice (syrová)

1:1.4

3.0%

.4%

3.0%

 

91%

Vysoký vit. C (9%), střední oxaláty, goitrogeny

Butterworms

 

16.2%

5.2%

 

 

59%

 

Zelí, zelené (syrové)

2:1

1.4%

.3%

2.3%

2.7%

92%

Vysoký vit. C (3%), goitrogeny

Zelí, červené (syrové)

1.2:1

1.4%

.3%

2.0%

5.4%

92%

Vysoký vit. C (6%), střední oxaláty (350 ppm)

Cactus Pad/Leaf (syrový)

2.3:1

.8%

.5%

 

 

 

Výborná základní zelenina, vysoký vápník

Opuncie

2.3:1

.7%

.5%

3.6%

 

88%

Výborná základní zelenina, vysoký vápník

Ananasový meloun (čerstvý)

1:1.5

.9%

.3%

.8%

8%

90%

Vysoký vit. A (32 IU/g)

Karotka (syrová)

1:1.7

.8%

.5%

1.8%

6.6%

90%

Vysoký vit. A (150 IU/g), střední oxaláty

Květák (syrový)

1:2

2.0%

.2%

2.5%

2.2%

92%

Goitrogeny

Celer (stopky & listy)

1.6:1

.8%

.1%

1.7%

1%

95%

Skvělý nasekaný

Chayote

1:1

.8%

.1%

1.7%

 

94%

Střední obsah oxalátů (340 ppm)

Třešně

1:1.6

1.1%

.2%

2.1%

12.8%

82%

Dobrý zdroj draslíku

Cereálie Cheerios

1:1

11.0%

6.0%

9.0%

 

3%

Vysoký vit. D, A a vitaminy B

POLOŽKA KRMIVA

Ca:P

Protein

Tuk

Vláknina

Cukr

Voda

Poznámky

Kuře (vařené)

1:16.7

27.1%

4.1%

0%

 

68%

Vysoký fosfor, vysoký protein (bílé maso)

Čekanka

2:1

1.7%

.3%

4.0%

.9%

92%

Vysoký vápník & vláknina

Pažitka

1.6:1

3.3%

.7%

2.5%

 

91%

Vysoký vit. C, vysoké oxaláty, vysoký vit.A (44 IU/g), potenciální toxicita

Koriandr

1.4:1

2.1%

.5%

2.8%

 

92%

Vysoký vit. A (40 IU/g), střední oxaláty (50 ppm)

Jetel

 

 

 

 

 

 

Výborný pamlsek

Collard Greens

14.5:1

2.5%

.4%

3.6%

 

91%

Výborný základ, vysoký vápník, střední obsah oxalátů

Kukuřice, žlutá

1:13

2.6%

1.0%

2.0%

5.4%

77%

Vysoký fosfor, střední obsah oxalátů (99 ppm)

Brusinky (čerstvé)

1:1.3

.4%

.2%

4.2%

 

87%

Vysoká vláknina

Cvrček (před dospěním)

1:12

21.3%

6.0%

3.2%

 

70%

 

Okurka (oloupaná)

1:1.5

.6%

.2%

.7%

2.3%

97%

Dobrý zdroj vody, slabá nutriční hodnota

Jiřina (květ)

 

 

 

 

 

 

Výborný pamlsek

Pampeliška, listy

2.8:1

2.7%

.7%

3.5%

2.4%

86%

Vysoký vápník, vysoký vit. A (140 IU/g), střední oxaláty,pozor na pesticidy v divokých porostech

Žížaly

unk

10.0%

2.0%

unk

 

84%

Nekupujte žížaly chované pro návnady

Vejce (celé, natvrdo vařené)

1:3.4

12.6%

10.6%

0%

 

75%

 

Lilek (syrový)

1:3

1.0%

.2%

2.5%

3.4%

92%

Střední oxaláty (291 ppm), může být toxické pro Agamy ???

Endivie

1.9:1

1.3%

.2%

3.1%

1.2%

94%

Střední oxaláty, vysoký vápník

Escarole

 

 

 

 

 

 

Vysoký vápník, míchejte s jinou zelení

Fíky (syrové)

2.5:1

.8%

.3%

3.3%

6.9%

79%

Vysoký vápník & vláknina. Střední obsah oxalátů

Česněk

 

 

 

 

 

 

Potenciální toxicita

POLOŽKA KRMIVA

Ca:P

Protein

Tuk

Vláknina

Cukr

Voda

Poznámky

Hroznové listy (ne břečťan)

4:1

5.6%

2.1%

11.0%

 

73%

Vysoký vit. A (270 IU/g), vysoký vápník & vláknina

Grapefruit (čerstvý)

1.2:1

.6%

.1%

0%

6.2%

91%

Vysoký vit. C (4%)

Grepy (červené & zelené)

1.4:1

.6%

.4%

1.0%

16%

81%

Střední obsah oxalátů (34 ppm)

Guava

1:1.3

.8%

.6%

5.4%

6%

86%

Vysoká vláknina & vit. C, střední oxaláty (140 ppm)

Ibišek, Rosella (květ)

2.7:1

1.6%

.1%

2.5%

 

86%

Výborný pamlsek a vynikající zdroj vitamínů

Ibišek, Rosella (listy)

2.3:1

3.3%

.3%

1.6%

 

85%

 

Cukrový meloun (čerstvý)

1:1.7

.5%

.1%

.6%

 

90%

 

Housenky

1:3

9%

3%

   

85%

 

Kapusta (syrová)

2.4:1

3.3%

.7%

2.0%

2.2%

84%

Vysoký vit. A (89 IU/g), střední oxaláty, goitrogeny

Kiwi (čerstvé)

1:1.5

1.0%

.4%

3.4%

9%

83%

Vysoké oxaláty a vysoký vit. C (10%)

Kedluben (syrový)

1:2

1.7%

.1%

3.6%

4.5%

91%

Vysoký vit. C (6%), goitrogeny

Pórek (syrový)

1.7:1

1.5%

.3%

1.8%

3.9%

83%

 

Citrónová tráva (Citronella)

1:1.5

1.8%

.5%

25.3%

 

71%

Vysoká vláknina

Hlávkový salát , listový

1.4:1

1.3%

.2%

1.0%

 

96%

Slabá nutriční hodnota, může způsobovat průjem

Hlávkový salát, ledový

1:1

1.0%

.2%

1.4%

1.8%

96%

Slabá nutriční hodnota, může způsobovat průjem

Hlávkový salát, červený

1:1.2

1.3%

.2%

.9%

 

96%

Slabá nutriční hodnota

Hlávkový salát, římský

1:1.3

1.6%

.2%

1.7%

2%

95%

Slabá nutriční hodnota, vysoký vit. A (26 IU/g), vysoké oxaláty

Mango (čerstvé)

1:1

.5%

.3%

1.8%

14.8%

82%

Vysoký vit. A (39 IU/g), střední oxaláty (300 ppm)

Mouční červi

1:25

20.3%

12.7%

1.7%

 

62%

Nízký vápník, vysoký fosfor& tuk, tvrdá chitinová skořápka

Houby, Portabella (syrové)

1:16.3

2.5%

.2%

1.5%

 

91%

Vysoký fosfor, VAROVÁNÍ – některé houby mohou být velmi toxické pro ještěry.

Hořčice zelená

2.4:1

2.7%

.2%

3.3%

.8%

91%

Vysoký vit. C (7%), vysoký vit. A (53 IU/g), střední  oxaláty (1287 ppm), goitrogeny

POLOŽKA KRMIVA

Ca:P

Protein

Tuk

Vláknina

Cukr

Voda

Poznámky

Lichořeřišnice (květy)

 

 

 

 

 

 

Výborný pamlsek

Nektarinka

1:3

.9%

.5%

1.6%

8.5%

86%

 

Okra (raw)

1.3:1

2.0%

.1%

3.2%

2.4%

90%

Střední obsah oxalátů

Olivy (konzerva, bez pecek)

29:1

.8%

10.7%

3.2%

 

80%

Vysoký vápník a tuk, vysoký vit. E (3%)

Cibule

 

 

 

 

 

 

Potenciální toxicita

Mandarinka

1.4:1

.6%

.2%

2.3%

 

88%

Pomeranče mají více vit. C a méně vit. A

Pomeranč

2:1

1.0%

.1%

2.4%

8.9%

87%

Vysoký vit. C (6%), střední oxaláty (87 ppm)

Papaya (čerstvá)

5:1

.6%

.1%

1.8%

5.9%

89%

Výborné základní ovoce, vysoký vápník, vysoký vit. C (6%)

Petržel

2.4:1

3.0%

.8%

3.3%

1.1%

88%

Vysoké oxaláty (14:1 ox:ca), vysoký vit. C (13%), vysoký  vit. A (51 IU/g)

Pastinák (syrový)

1:2

1.2%

.3%

4.9%

4.8%

80%

Střední obsah oxalátů (205 ppm), vysoká vláknina

Hrách naklíčený (syrový)

1:4.6

8.8%

.7%

   

62%

Vysoké vitamíny A & K

Broskev (čerstvá)

1:2.4

.7%

.1%

2.0%

8.7%

88%

Nízké oxaláty (10 ppm), goitrogeny

Hruška, azijská (čerstvá)

1:2.8

.5%

.2%

3.6%

 

88%

Vysoké oxaláty

Hruška (čerstvá)

1:1

.4%

.4%

2.4%

10.5%

84%

Vysoké oxaláty

Hrách setý, zelený  (syrový)

1:4.3

5.4%

.4%

5.1%

4.5%

79%

 

Hrách, lusky (hrášek & lusky)

1:1.2

2.8%

.2%

2.6%

 

89%

Střední obsah oxalátů (60 ppm)

Mátové listy

3.3:1

3.8%

.9%

8.0%

 

79%

Vysoký vit. C, vysoký vit. A (43 IU/g), vysoká vláknina

Phoenix Worms

1.52:1

17.3%

9.4%

 

 

65%

Dobrý zdroj vápníku

Ananas (konzerva)

2:1

.4%

.1%

.8%

 

86%

Střední obsah oxalátů (58 ppm)

Ananas (čerstvý)

1:1

.4%

.4%

1.2%

12%

87%

Střední obsah oxalátů (58 ppm)

Holátka

1:1

 

 

 

 

 

Velmi vysoké tuky

Švestky (čerstvé)

1:2.5

.8%

.6%

1.5%

7.5%

85%

 

<td

POLOŽKA KRMIVA

Ca:P

Protein

Tuk

Vláknina

Cukr

Voda

Poznámky

Granátové jablko

1:2.7

1.0%

.3%

.6%

9%

81%

Střední obsah oxalátů (140 ppm)

Vepřové (vařené)

1:7.8

30.2%

8.1%

0%

 

61%

Vysoký fosfor

Brambory červené (vařené)

1:5

1.7%

.1%

1.8%

1%

77%

Střední oxaláty (150 ppm), vysoký fosfor

Brambory sladké (vařené)

1:1.3

1.7%

.3%

1.8%

5%

73%

Vysoký vit. A (171 IU/g), střední oxaláty (1000 ppm)

Švestky (konzerva)

1:1.5

.9%

.2%

3.8%

 

71%

 

Dýně (syrová)

1:2

1.0%

.1%

.5%

4.4%

92%

Střední obsah oxalátů (400 ppm)

Ředkvičky

1:2&l